Четвер, 28.03.2024, 12:44

Контакти: 48702, Тернопільська обл.
м. Борщів, вул. Грушевського, 5
(03541)2-16-93, E-mail: borrmk@meta.ua
Вітаю Вас Гість | RSS
Новини освіти:  в Україні    за кордоном   МОН України   Тернопільщини   ТОКІППО   
Меню сайту
...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 155
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Грудень » 4 » Фестиваль мандрівного кіно
14:00
Фестиваль мандрівного кіно

   

2 грудня до Борщева завітав XII Міжнародний мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA  - найбільший в Україні фестиваль документального кіномистецтва.

    Місія заходу - популяризація мистецтва гуманістичного документального кіно,  виховання поваги до людської гідності, прав людини, сприяння діалогу та порозумінню між людьми  тощо. Мандри  зазвичай тривають із жовтня по грудень. Минулого року Docudays UA відвідав 230 міст і сіл  у 23-х регіонах України.  Цього року у власному багажі  фестивалю 22 документальні стрічки українських та іноземних авторів.

    Програма у нашому краї відкрилася у Борщівському районному будинку дитячої творчості переглядом документальної стрічки «Цап за голос», яку було представлено аудиторії активістів учнівських спільнот, об’єднаних в клуб «Лідер».  Сюжет фільму – вибори президента приватної школи Маджаоні, що у далекій Кенії. Здавалося б, що спільного у сучасних реаліях України і далекої африканської держави? Виявляється, багато схожих явищ можна простежити – зокрема, спільною для нас поки що є горезвісна традиція «купувати» голоси виборців…

    Враженням від перебігу фестивалю у нашому краї вишиванок ділиться Олександр Степаненко,  координатор Мандрівного фестивалю Docudays UA на Тернопіллі:

 «Загалом цього року фестиваль відбувається під знаком  сучасних  історичних подій, які переживає Україна: Майдан, війна на Сході, переосмислення подій Другої світової війни з гуманістичних позицій. Те, що клубу «Лідер» ми запропонували дещо «екзотичний» сюжет, не  змінює цієї головної тональності. Аудиторії шкільних лідерів ми представили також ролик про фотовиставку Олександра Глядєлова «Чуєш, брате?», темами якої є якраз Майдан і неназвана війною війна на Донбасі. Склалося враження, що зустріч із фестивалем справила добре враження на молодих людей. Здається, в аудиторії усього було вдосталь: розумних облич, ясних очей, доброї енергетики, цікавих запитань та коментарів... Неодмінно сюди повернемося!»

       Цього ж дня Docudays UA відвідав Борщівську ЗОШ І-ІІІ ст. № 1. Старшокласники мали можливість переглянути стрічку «Зламані гілки» про долі людей, котрі пережили у Східній Європі трагедію Голокосту. А вже наступного тижня, 8 грудня, мандрівний фестиваль гостюватиме у Скалі-Подільській. Тут його зустрічатимуть у загальноосвітніх школах. Перегляд кінострічок у фестивальному форматі зазвичай передбачає ще й обговорення щойно побаченого – адже серйозне кіно вимагає обміну думками, притому зовсім не обов’язково, щоб усі глядачі виявилися однодумцями.

     Наснаги у мандрах фестивалю його організаторам надає переконання , що правдиве гуманістичне кіномистецтво може бути дуже цікавим,особливо зараз, у час, коли прагнемо творити нову країну, у якій права людини, культура та духовність не будуть порожнім звуком.

      Знаючи, наскільки гострим є «книжковий голод» у провінційних бібліотеках та навчальних закладах, цього року  організатори  передали відділу освіти  серію книжок Євгена Сверстюка, Василя Овсієнка, Шимона Редліха, Міни Дойч та ін. гуманістичного та правового змісту, які допоможуть у виховному процесі.

 

Переглядів: 416 | Додав: Kas_Vol | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Свічка пам’яті
Вхід на сайт
Годинник
Друзі сайту
  • Тернопільський ОКІППО
  • Департамент освіти і науки Тернопільської ОДА
  • Міністерство освіти і науки України
  • Український центр оцінювання якості освіти
  • Івано-Франківський РЦОЯО
  • Інститут післядипломної педагогічної освіти
  • Пошук
    Календар
    «  Грудень 2015  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031
    Архів записів
    Copyright MyCorp © 2024Створити безкоштовний сайт на uCoz