П`ятниця, 29.03.2024, 14:34

Контакти: 48702, Тернопільська обл.
м. Борщів, вул. Грушевського, 5
(03541)2-16-93, E-mail: borrmk@meta.ua
Вітаю Вас Гість | RSS
Новини освіти:  в Україні    за кордоном   МОН України   Тернопільщини   ТОКІППО   
Меню сайту
...
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 155
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Вересень » 12 » Літня школа МАН
16:35
Літня школа МАН

       

Для тих обдарованих дітей, які прагнуть до творчої та пізнавальної праці під час канікул, при МАН практикується така форма навчання і відпочинку як літня школа. Слухачі    мають можливість на практиці вивчити природу, культуру та історію.

        Троє манівців Борщівської філії Тернопільського відділення МАН Сенюта Юлія, учениця 11 класу  Кривченської ЗОШ І-ІІІ ст.,  Михайліченко Віталій, учень 9 класу Бощівської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Мельничук Вікторія, учениця 7 класу Борщівського НВК «ЗНЗ І-ІІІ ст.. №3-гімназія ім. Р. Андріяшика» з 20 по 30  серпня 2016 року навчалися в такій школі на базі Заліщицького району. Програма літньої школи передбачала цікаві лекції, екскурсії, досліди та активний відпочинок. І кожен з учасників літньої школи знайшов саме ту тему, що його цікавила, та поринув у науку, відкриваючи для себе нове, незвідане, захоплююче. Дружня атмосфера, яку створювали конкурси, квести, вікторини, стала запорукою гарного настрою протягом усього часу перебування в літній школі.

       Провівши екскурсії у парках міста, Мандзюк Леся Олександрівна, співробітник Національного природного парку «Дністровський каньйон», ознайомила МАНівців із рослинним світом цієї території, який виявився надзвичайно різноманітним. Разом із Питуляком Миколою Васильовичем, кандидатом географічних наук, доцентом ТНПУ ім. В.Гнатюка, майбутні науковці мандрували схилами меандри каньйону та вивчали гірські породи, історію їх утворення. Таємниці та секрети хімії відкрила Фальфушинська Галина Іванівна, доктор біологічних наук ДВНЗ «ТДМУ ім. І.Я.Горбачевського МОЗ України».
    Найбільш яскраві враження справила на учасників літньої школи зустріч із командою вчених лабораторного комплексу Національного центру «Мала академія наук України». Новітнє обладнання та досліди, проведені за його допомогою, показали, що насправді фізика, хімія та біологія на практиці ще більш захопливі, ніж у теорії.
        Шаповалов Віктор Борисович, молодший науковий співробітник Національного центру «Мала академія наук України», ознайомив юних ентузіастів з роботою георадара EASYRAD GPR, який виявляє пустоти у ґрунті та гірських породах, що дуже зацікавило групу фізиків.
           Під керівництвом Чернецького Ігоря Станіславовича, кандидата педагогічних наук, доцента, завідувача відділу створення навчально-тематичних систем знань Національного центру «Мала академія наук України», учасники літньої школи змогли розглянути головне тіло нашої Сонячної системи за допомогою сонячного телескопа Coronado SolarMax II 60мм, побачити його протуберанці та інші особливості сонячної активності. Також науковець пояснив, як користуватися вимірювальним комплексом Cobra 4. Модуль Mobile-Link, щоб слухачі секцій МАН змогли виміряти температуру води Джуринського водоспаду на його вершині, у першому та другому каскадах. На основі цього група фізиків провела дослід Джоуля, який довів, що на вершині вода найхолодніша, а у другому каскаді (внизу) – найтепліша. Цю роботу вони оформили у вигляді презентації та доповідей, які представили на підсумковій конференції.
      Шаповалов Євген Борисович, провідний інженер МанЛаб, допоміг майбутнім біологам та хімікам провести досліди, використовуючи уніфікований клас-комплект для лабораторних робіт «ЕХБ» (екологія, хімія, біологія). МАНівці взяли заміри води із нижньої, верхньої частин водоспаду та джерела біля нього. Вони працювали над визначенням її фізичних та хімічних властивостей: запах, прозорість, ph, електропровідність, твердість, вміст хлоридів, сульфатів, свинцю, заліза, міді, нікелю, фосфатів, нітратів. У своїх доповідях та презентації ця група довела, що вода, яку вони аналізували, є чистою і практично всі показники відповідають нормам ДСТУ.
       Пащенко Євген Юрійович, старший науковий співробітник Інституту Телекомунікацій і Глобального Інформаційного Простору НАН України, кандидат економічних наук працював з групою геологів, які вивчали гірські породи урочища Червоного. Спочатку був проведений збір та визначення порід мінералів (гіпс, гематит заліза, брекчія, кварц, малахіт та ін.). Особливо цікавими були знахідки антрациту, гальки та опалу, які є нетиповими для цієї території. Науковець розповів про причини та умови їх виникнення. За допомогою електронного USB-мікроскопа слухачі детально розглянули всі особливості порід та продемонстрували це у своїх доповідях.
           Підсумкова конференція була надзвичайно цікавою, наповненою великою кількістю запитань та обговорень Всі лекції і всі досліди, були  захоплюючими та корисними. Це повинно послужити  великим поштовхом для майбутніх досліджень юних науковців.. Адже, на практиці все не так складно, як здається на перший погляд. Стиль подачі інформації науковців набагато дієвіший, ніж те навчання, до якого  звикли учні  в школі. Тому що просте читання підручника – це лише теорія, а  дітям  показали науку в дії…».

      Наука ніколи не зачиняє воріт до свого королівства перед молодими та допитливими, але потрібно бути наполегливим та впевненим, щоб не розгубитися і впевнено мандрувати його просторами. Саме в цьому допомагає літня школа МАН, де збираються щирі та веселі ентузіасти.

Переглядів: 487 | Додав: Kas_Vol | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Свічка пам’яті
Вхід на сайт
Годинник
Друзі сайту
  • Тернопільський ОКІППО
  • Департамент освіти і науки Тернопільської ОДА
  • Міністерство освіти і науки України
  • Український центр оцінювання якості освіти
  • Івано-Франківський РЦОЯО
  • Інститут післядипломної педагогічної освіти
  • Пошук
    Календар
    «  Вересень 2016  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930
    Архів записів
    Copyright MyCorp © 2024Створити безкоштовний сайт на uCoz